Dia gris i fred a la costa

13 de març del 2006

Tal i com indicaven els models meteorològics del cap de setmana, avui ha estat un dia ennuvolat i amb un ambient fred a molts punts de la meitat est de Catalunya. Durant la matinada, els intervals de núvols baixos s'han anat extenent per totes les comarques del litoral i prelitoral, i inclús han arribat fins al centre del país. A primera hora del matí s'han escapat quatre gotes a Barcelona, però en d'altres punts, com a Barberà del Vallès, s'ha arribat a mullar el terra.

En aquesta època de l'any (març-abril), quan arriben masses d'aire càlid en superficie, aquestes entren en contacte amb l'aigua del mar, que encara es manté freda. Aquesta diferència de temperatures, afavorida per lleugers vents de component marítima, provoca que el vapor d'aigua es condensi i acabi formant núvols baixos a bona part de la façana litoral.

La situació d'avui dilluns ha estat marcada per la presència d'altes pressions, amb vents febles del sector est sobre la costa. A uns 850 hPa, la temperatura sobre Barcelona era d'uns 4ºC; en canvi sobre Marsella era d'uns 0ºC i damunt de Suïssa, fruit d'una irrupció d'aire fred continental, era d'uns -10ºC. Tot plegat a donat lloc a la formació d'aquesta nuvolositat.

Després d'un cap de setmana assolellat i suau, avui hem patit un retorn a l'hivern. Les temperatures han baixat força. A Barcelona s'ha arribat, depenent del barri, als 11-12ºC de màxima, mentre que ahir vam tenir 17ºC. En d'altres localitats, el descens ha estat més notable. A Collbató, al Baix Llobregat, la màxima ha baixat 12ºC (ahir 21ºC / avui 9ºC). Però al Pirineu i a l'interior, les màximes s'han pogut enfilar fins al llindar dels 20ºC.

Durant bona part de dimarts persistiran aquests intervals de núvols baixos. Al final del dia podrien trencar-se o ser menys espesos. En dies posteriors no acabarà de fer net. Podríem tenir més estones de sol, però acompanyades d'aquests estrats en punts de la costa. A finals de setmana, la nuvolositat podria augmentar de nou, fins i tot amb algunes precipitacions durant el cap de setmana.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP