Sequera primaveral

10 de maig del 2006

La primavera avança i les vitals pluges d'aquesta època de l'any segueixen sense arribar. La vegetació, tant agrícola com forestal, comença a patir els efectes de tantes setmanes de sequera. De nou, les mirades es dirigeixen al cel, davant la pròxima arribada de l'estiu, l'estació més càlida i seca a bona part de la mediterrània occidental.

Durant els últims mesos ha plogut, però de forma molt irregular i molt per sota de la mitjana, ja que no hi ha hagut episodis de pluges generals i abundants. Afortunadament, els passats mesos d'octubre, novembre i gener van ser molt plujosos i, gràcies a això, la reserva d'aigua va augmentar i va desaparèixer el risc de patir restriccions d'aigua. I és que l'últim any hidrològic (des de setembre de 2004 a agost de 2005) va ser el més sec des de 1947. La precipitació mitjana recollida a la península es va situar en els 403,4 litres/m², un 40% menys del valor normal. En canvi, tot i la situació d'escasses precipitacions que estem vivint, durant l'actual any hidrològic, del qual només han transcorregut vuit mesos, ja s’han recollit 406 litres/m².

El nivell dels embassaments es troba actualment en el 59,5% (31.663 hm³) de la seva capacitat total. En el cas de les conques internes de Catalunya, el nivell se situa en el 79,2%, molt superior al d'ara fa un any, quan la reserva d'aigua era de tan sols el 44,3%. Aquesta notable millora contribuirà a que al llarg d’aquest estiu no hi hagin restriccions d'aigua per al consum humà, encara que sí les podrien patir els agricultors del sud peninsular.

A diferència de l’any passat, la precipitació caiguda abans de l'arribada de la primavera ha permès que la vegetació despertès amb força de la letargia hivernal. Nombrosos aqüífers han recuperat un nivell òptim, i petits rius i rierols, que pràcticament havien desaparegut, han tornat a ressorgir. El desglaç de les neus també ha aportat el seu granet de sorra a l'augment de la reserva d'aigua.

Les pluges de primavera són claus per a l'èxit de moltes collites. D'elles depèn la qualitat i la quantitat dels fruits que es recol·lectaran durant els pròxims mesos. La preocupació en el món agrari augmenta dia a dia, ja que si l'escassetat de precipitacions persisteix, aquest podria tornar a ser un mal any per al sector. A més, la massa forestal no afrontarà el temut estiu de la forma més òptima. La sequedat del sòl i de l'ambient provocaran una alta càrrega de combustible vegetal, que combinat amb elevades temperatures i baixes humitats relatives, incrementaran el risc d'incendi forestal.

Les previsions a mig termini no són molt optimistes de cara a les pròximes setmanes. No obstant això, i a causa de l'alta variabilitat que acostuma a presentar la primavera, esperem que la situació s'inverteixi i puguem encarar l'estiu amb majors garanties, mantenint-se el nivell de la reserva d'aigua i amb una vegetació “rehidratada”.

1 comentarios:

Anònim ha dit...

Està clar que estem patint una primavera atípica si ens atenem a les estadístiques pluviomètriques.Però com que les estadístiques estan per trencar-les, i ja posats portem una bona ratxa de trencadissa d´estadístiques, qui no ens diu que potser a partir de la última desena de maig enganxem una tanda pluviomètrica increible????????' Amb el comportament d´aquest nostre clima dels últims anys ja m´ho crec absolutament tot. I en quant a les previsions modelístiques a mig plaç, "visto lo visto", qualsevol semblança amb la realitat és pura coincidència...

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP