Equinocci de primavera

21 de març del 2007



Avui dimecres, quan passaven 7 minuts de la una de la matinada (hora oficial peninsular), s'ha iniciat la primavera a l'hemisferi nord, segons el conveni astronòmic. Aquesta estació durarà 92 dies i 18 hores. El diumenge dia 25 de març tindrà lloc el canvi d'hora, recuperant l'horari d'estiu. L'estiu s'iniciarà el dia 21 de juny de 2007.

L'inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la primavera, el seu inici es dóna el dia en que la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen a qualsevol punt de la Terra. Tal circumstància es coneguda com a equinocci. En aquest mateix instant, s'inicia la tardor a l'hemisferi sud.

El canvi d'hora es produirà, com és habitual, a l'iniciar-se l'últim diumenge de març. A les 2 de la matinada hora peninsular del diumenge 25 de març caldrà avançar el rellotge fins a les 3 (la 1 de la matinada a Canàries passaran a ser les 2), amb el que aquest dia tindrà, oficialment, una hora menys.

Aquest canvi d'hora es va començar a generalitzar, encara que de forma desigual, a partir de 1974, quan es va produir la primera crisi del petroli, i alguns països van decidir avançar els seus rellotges per poder aprofitar millor la llum del sol i consumir així menys electricitat en il·luminació. S'aplica com a directiva des de 1981 i ha estat renovada successivament cada quatre anys.

Fonts: Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento) / Webshots

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP