Nivell rècord de diòxid de carboni

25 de novembre del 2007

Els nivells a l'atmosfera de diòxid de carboni, el principal gas d'efecte hivernacle emès per la crema de combustibles fòssils, van arribar a xifres rècord durante el 2006, accelerant l'escalfament mundial, segons va informar el passat divendres l'Organització Meteorològica Mundial (OMM).

Però les concentracions de metà, el segon major gas que reté la calor, s'han mantingut, el que podria indicar que el permafrost de Sibèria es manté congelat, tot i el temor d'alguns científics de que la pujada de les temperatures pogués alliberar el metà congelat en aquesta capa.

"Al 2006, les mitjanes mundials de concentracions de diòxid de carboni a l'atmosfera van arribar als nivells més alts que s'havien registrat fins a ara", va dir la OMM.

El diòxid de carboni és el principal gas produït per les activitats humanes al que el Panell Internacional del Clima de l'ONU culpa de fomentar l'escalfament.

L'agència de l'ONU va dir que els nivells van créixer un 0,53 per cent des de 2005 fins a 381,2 parts per milió en l'atmosfera, un 36 per cent per sobre dels nivells previs a la Revolució Industrial en el segle XVIII.

Els nivells d'òxid nitròs, el tercer gas d'efecte hivernacle que es produeïx en la crema de combustibles i processos industrials, també va arribar a un nivell rècord, amb un increment del 0,25 per cent al 2006. Això suposa 320 parts per mil milions, un 19 per cent sobre els nivells preindustrials.

"Les taxes atmosfèriques de creixement d'aquests gasos al 2006 són consistents amb els últims anys", va dir la OMM en un informe. La pujada dels nivells podria desestabilitzar el clima, causant més onades de calor, inundacions, sequeres i increments del nivell del mar.

Però els de metà, que prové per exemple de la putrefacció de les escombraries, de les dels tèrmits, dels arrossars o del procés digestiu de les vaques, va caure lleugerament un 0,06 per cent a 1,782 parts per mil milions al 2006. Encara així, estan un 155 per cent per sobre dels nivells preindustrials.


Font: Reuters

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP