Estiu 2009

21 de juny del 2009



Avui diumenge, a la 7:46 hora oficial peninsular, ha començat l’estiu astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació, la més llarga des de fa uns quants segles, durarà 93 dies i 15 hores. La tardor arribarà el proper 22 de setembre.


L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l’estiu, es dóna el dia en que el Sol assoleix una altura major sobre l’horitzó. Això correspon al dia de major duració de l’any. Al voltant d’aquesta data es troben el dia en que el Sol surt més d’hora (14 de juny) i aquell en què es pon més tard (27 de juny).

Al llarg de l’estiu hi haurà tres eclipsis: un total de Sol i dos penombrals de Lluna, un d'ells visible des de territori peninsular. Serà la nit del 6 d'agost. I com cada any, al voltant del 12 d’agost, podrem observar la pluja de les Persèides, la més famosa d’aquesta estació. Per altra banda, el 18 d'agost, l'asteroide Vesta serà ocultat per la Lluna poc després de la sortida del Sol. I el 4 de setembre es produirà el pas de la Terra pel pla dels anells de Saturn, amb una inclinació mitjana dels seus anells d'1º.

A nivell meteorològic, l'estiu d'enguany arriba després d'un tram final de la primavera caracteritzat per unes precipitacions escasses i unes temperatures lleugerament superiors a la mitjana. L'estiu meteorològic ja fa dies que va arribar a casa nostra, donant lloc a jornades d'intensa calor. L'estiuenca sensació de xafogor també ha reaparegut, especialment a les comarques del litoral. Enguany, per sort, els embassaments es troben gairebé plens. Serà aquest un estiu calorós i sec, o més aviat fresc i humit? Tindrem moltes tempestes de mitja tarda o freqüents onades d'aire càlid procedents del continent africà? La resposta, d'aquí a tres mesos. Bon estiu!!!

Fonts: Observatorio Astronómico Nacional i elaboració pròpia

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP