Finalitza la primera onada de calor de l'estiu

6 de juliol del 2009

Durant la setmana passada, Catalunya va viure el primer episodi d'onada de calor de l'estiu. L'arribada d'una massa d'aire càlid africà va provocar un considerable augment de les temperatures, tant diurnes com nocturnes. La calor va ser acusada, acompanyada d'una intensa sensació de xafogor a les comarques litorals. El passat 1 de juliol, al municipi de Seròs (Segrià) es va assolir una temperatura màxima de 39,3ºC. Juntament amb la calor, les tempestes de tarda també van ser notícia al llarg de la setmana. El fort constrast tèrmic, entre la superfície i les capes mitjanes de la troposfera, va donar lloc a potents tempestes, que van afectar especialment a les comarques del Pirineu, Prepirineu i del nordest de Catalunya. Moltes d'elles van anar acompanyades de fortes calamarsades i pedregades, així com d'una elevada intensitat de precipitació. A la població de Puigcerdà (Cerdanya) es van recollir fins a 96 litres per metre quadrat durant la tarda del dimecres.

Segons ens indiquen els models meteorològics, la forta calor començarà a afluixar a partir d'avui dilluns, coincidint amb un augment de la inestabilitat i un gir dels vents cap a component nord, molt més frescos. Cap a mitjans de setmana, el mercuri dels termòmetres haurà baixat de forma sensible i podrem respirar millor. Les tempestes de tarda ens seguiran acompanyant unes quantes jornades més.


A continuació, una petita gràfica amb les temperatures extremes registrades al barri de Sants de Barcelona durant la setmana passada:



(feu clic sobre la imatge per a ampliar-la)

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP