3ª onada de calor de l'estiu (20-08-2009)

20 d’agost del 2009

Aquesta setmana, i per tercer cop aquest estiu, Catalunya s'ha vist afectada per una onada de calor. Una situació de pantà baromètric en superfície ha afavorit l'ascens d'una massa d'aire càlid procedent del nord d'Àfrica. La calor ha estat ben intensa, amb una sensació de xafogor molt acusada a tota la façana litoral. Les temperatures màximes s'han disparat a tot el país, però també han estat notícia les temperatures mínimes, elevades a moltes comarques litorals.

Segons el Meteocat, més d'una tercera part de les seves estacions automàtiques han superat el percentil 98 de les temperatures màximes de l'estiu (temperatures que estan dins el 2% dels dies més càlids del període). A diversos observatoris de les terres de Ponent i de la Catalunya central s'han assolit temperatures màximes d'entre 38ºC i 40ºC. A la majoria de comarques han oscil·lat entre els 32ºC i els 37ºC. Ahir dimecres, al barri de Sants de Barcelona es va registrar una temperatura màxima de 34,6ºC, el segon valor més elevat del present any. Durant les últimes nits, alguns punts de la costa, inclosa la mateixa ciutat comtal, han tingut mínimes de fins a 25ºC - 26ºC.

A partir de demà divendres, el pas d'una línia frontal pel nord de Catalunya obrirà les portes a un canvi en la situació meteorològica, amb la finalització d'aquest episodi de calor intensa. L'entrada de vents de component nord comportarà un descens del mercuri dels termòmetres, cap a uns valors més propis per a aquesta època de l'any. Al Pirineu i al Prepirineu, reapareixeran els ruixats de caràcter tempestuós durant les tardes.


Mapa de temperatures màximes, 19-08-2009 (xarxa Meteoclimatic)

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP