Tardor 2009

22 de setembre del 2009



Avui dimarts, 22 de setembre, a les 23:19 hora oficial peninsular, començarà la tardor astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 89 dies i 20 hores. L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la tardor, es dóna el dia en que la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. Té lloc l’anomenat equinocci. L'hivern començarà el proper 21 de desembre.


Aquesta és l’època de l’any en que la longitud del dia s’escurça més ràpidament. A les nostres latituds, el Sol surt pels matins més d’un minut més tard que el dia anterior i per la tarda, es pon gairebé dos minuts abans. Això fa que l’escurçament del dia es faci especialment apreciable per les tardes. En definitiva, en aquests dies, el temps en que el Sol està per damunt de l’horitzó es redueix en quasi tres minuts cada dia.

Al llarg de la tardor no es produirà cap eclipsi sobre territori peninsular. Al voltant del dia 17 de novembre tindrà lloc la pluja de meteors més popular de la tardor, la de les Leònides, que ocasionalment arriba a ser molt intensa.

El canvi d’hora tindrà lloc, com és habitual, al començar el darrer diumenge d’octubre. A les 3 de la matinada del diumenge 25 de octubre s’haurà d’endarrerir el rellotge fins a les 2, i per tant, aquest dia tindrà, oficialment, una hora més.

La tardor meteorològica va arribar fa gairebé un parell de setmanes. Les temperatures van experimentar un marcat descens. Els ruixats i les tempestes han estat visitant a moltes comarques al llarg de les darreres jornades. Inclús, alguns cims del Pirineu van quedar una mica enfarinats, com a conseqüència de les primeres i efímeres nevades de la temporada. Comencem ara l'època que sol ser més plujosa a bona part del litoral i prelitoral català. Són els mesos dels aiguats i del temporals de mar, que de vegades ens mostren fenòmens de temps sever. Poc a poc, la natura també mostrarà signes del canvi d'estació, tant a nivell vegetal com animal. Les diverses espècies s'aniran preparant de cara a l'hivern. Per altra banda, enguany arribem a la tardor amb una bona reserva d'aigua als embassaments catalans.

Dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento)

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP