Aiguat de tardor (22-10-2009)

22 d’octubre del 2009

Avui ha estat una jornada ben carregada de meteorologia. Les tempestes, la neu i el vent han estat notícia a moltes comarques catalanes. Fins ara, la tardor estava sent bastant seca, però avui hem tingut els primers aiguats. La responsable ha estat una depressió que ha creuat el territori peninsular, de ponent a llevant, per a posteriorment aprofundir-se davant la costa mediterrània. Des de primera hora del matí, les precipitacions, moltes de caràcter tempestuós, s'han desplaçat de sudoest a nordest, per a després moure's en sentit ciclònic, en direcció cap al mar mediterrani. La precipitació ha estat intensa, acumulant-se importants quantitats de precipitació, sobretot en comarques com el Barcelonès, el Tarragonès i el Baix Penedès.


Mapa isobàric, amb la depressió responsable dels aiguats

A la ciutat de Barcelona, l'aiguat ha estat considerable, provocant diverses inundacions i creant molts problemes en la mobilitat. Al barri de Sant Andreu s'han recollit fins a 92 litres per metre quadrat. Al barri de Sants, el pluviòmetre ha registrat 70 litres per metre quadrat. Però no només ha plogut avui. També va ploure dimarts i ahir dimecres. Això ha donat lloc a registres totals que, depenent del barri, oscil·len entre els 90 i els 120 litres per metre quadrat.



Imatge dels radars MeteoCat

A la resta del país, les fortes precipitacions han inundat baixos, soterranis, camps de conreu,... Els efectes del temporal també s'han deixat sentir en d'altres infraestructures, així com en alguns punts situats a primera línia de costa, per efecte de la força de les onades i el vent. Molts rius i rieres baixaven ben plens d'aigua. Un cop ha deixat de ploure, diversos arcs de Sant Martí s'han vist a molts punts de Catalunya. Seguidament, el vent ha començat a fer acte de presència a les comarques de la meitat sud. Demà divendres, també bufarà fort a l'extrem nord del país.

Aquestes precipitacions, acompanyades d'un descens de les temperatures, han donat lloc a la primera nevada important de la temporada, amb gruixos apreciables al Pirineu, especialment al sector lleidetà.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP