Hivern (2009-2010)

20 de desembre del 2009



Avui dilluns, a les 18:47 hora oficial peninsular, ha començat l'hivern astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 88 dies i 23 hores. L’inici de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l'hivern, es dóna el dia en que el Sol assoleix una menor altura aparent sobre l'horitzó al migdia. Això correspon al dia de menor duració de l'any. Té lloc el solstici d'hivern. La primavera començarà el proper 20 de març de 2010.

Al llarg de l'hivern hi haurà dos eclipsis. El primer eclipsi, parcial de Lluna, es produirà el 31 de desembre i serà visible des de Catalunya. El 15 de gener hi haurà un eclipsi anular de Sol, que serà visible a Àsia i a gran part d'Àfrica. La primera pluja de meteors important de l'hivern és la de les Quadràntides, amb un màxim al voltant del 3 de gener.

A nivell meteorològic, encetem aquesta nova estació amb un ambient plenament hivernal. Des de fa una mica més d'una setmana, les baixes temperatures han estat notícia a tota Catalunya. Les glaçades han estat intenses, i inclús han arribat fins a la mateixa línia de la costa. A més a més, la neu ha fet acte de presència en un parell d'ocasions (dia 14 i avui) en comarques on no és gaire habitual, com ara les de l'interior de Tarragona, sud de Lleida o de la Catalunya central. El Pirineu, a diferència de l'any passat, encara no presenta uns gruixos de neu importants, ja que les nevades han estat minses. Durant aquests darrers dos mesos, les pluges no han estat gaire abundants a la major part de Catalunya. Això ha fet que s'hagi reduït el nivell d'aigua acumulada als embassaments catalans. A partir d'ara caldrà veure com es comporta aquest hivern, pendents de possibles irrupcions d'aire fred i de les nevades, que a més de permetre la pràctica d'alguns esports d'hivern, serviran per a omplir els pantans durant el desglaç primaveral.

Dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional
(IGN, Fomento)

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP