Estiu 2010

21 de juny del 2010



Avui dilluns, a les 13:28 hora oficial peninsular, comença l’estiu astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació, la més llarga des de fa uns quants segles, durarà 93 dies i 15 hores. La tardor arribarà el proper 23 de setembre.

L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l’estiu, es dóna el dia en que el Sol assoleix una altura major sobre l’horitzó. Això correspon al dia de major duració de l’any. Al voltant d’aquesta data es troben el dia en que el Sol surt més d’hora (14 de juny) i aquell en què es pon més tard (27 de juny).

Al llarg de l’estiu hi haurà dos eclipsis, però cap d'ells serà visible des de territori peninsular. El 26 de juny hi haurà un eclipsi parcial de Lluna, que es veurà al Sudest Asiàtic, Austràlia i a diverses regions del Pacífic i d'Amèrica. L'11 de juliol tindrà lloc un eclipsi total de Sol, visible a l'Oceà Pacífic Sud i a l'extrem meridional d'Amèrica del Sud. Com cada any, al voltant del 12 d’agost podrem observar la pluja de les Persèides, la més famosa d’aquesta estació.

L'estiu arriba després d'una primavera amb força moviment meteorològic. El mes de març va ser plujós a bona part de Catalunya i un dels més freds de les últimes dècades. Abril, en canvi, va ser sec i càlid. Respecte al mes de maig, aquest va ser fred i plujós o molt plujós a la meitat oriental de Catalunya. Les previsions meteorològiques a mig termini no acostumen a tenir gaire fiabilitat. Enguany, les realitzades pels dos principals centres de predicció a nivell mundial són totalment dispars. El Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini (ECMWF) anuncia que l'estiu serà molt càlid i amb unes precipitacions per sota de la mitjana. El Centre de Predicció del Clima (CPC), que pertany a la nord-americana NOAA, pronostica un estiu amb temperatures fresques i amb precipitacions. En aquests casos, ens caldrà esperar a finals de setembre per a saber quina previsió ha estat la més correcta. Mentrestant, no haurem de patir per la manca d'aigua, ja que els embassaments catalans estan gairebé plens. Bon estiu!!!


Fonts: Observatorio Astronómico Nacional, ECMWF, CPC, METEOCAT i elaboració pròpia.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP