Episodi de calor intensa a Catalunya

29 d’agost del 2010

Moltes comarques catalanes, entre els dies 26 i 27 d'agost de 2010, van viure un breu però intens i històric episodi de calor. En aquesta ocasió no hauríem de parlar d'onada de calor ja que, segons l'AEMET, cal utilitzar aquest terme quan les temperatures són anormalment elevades durant almenys 3 dies.

El mes d'agost avançava amb unes temperatures inferiors a les habituals per aquestes dates i amb alguns dies on la inestabilitat atmosfèrica havia donat lloc a diversos aiguats en zones del litoral. En definitiva, un temps poc estival. Però l'estiu encara no havia dit la seva última paraula.

Una bombolla d'aire càlid, procedent del nord del continent africà, va fer disparar el mercuri dels termòmetres de les comarques de ponent i del nord-est del país durant el dijous 26 d'agost. La temperatura més elevada va assolir-se a Tornabous (Urgell), amb 41,1ºC. El vent de garbí va ser el responsable de que a la zona de l'Empordà es registressin valors propers als 40ºC.

Molta calor i xafogor, però encara quedava per entrar en joc, a l'endemà, el vent de ponent. Aquest vent, que arriba sec i reescalfat al litoral, va provocar que la calor fos molt intensa durant unes quantes hores a les comarques costaneres del centre i sud de Catalunya. Una calor sofocant que va quedar registrada en els termòmetres dels diversos observatoris.

Barcelona va ser una de les localitats on aquesta calor passarà els anuaris climàtics. L'observatori meteorològic situat al barri del Raval, que pertany al METEOCAT, va assolir una temperatura màxima de 39,3ºC, possiblement el valor més elevat que s'ha mesurat amb aparells durant els darrers 230 anys al centre de la ciutat. No obstant, aquest nou rècord s'ha d'agafar encara amb pinces, ja que aquest observatori té molts pocs anys de dades per a poder-les comparar a nivell climàtic. I des de 1780, els observatoris que hi hagut al centre de la ciutat han anat cambiant d'emplaçament. És llavors quan cal consultar la sèrie històrica de l'Observatori Fabra, que des de 1914 disposa de dades de forma ininterrompuda. El 27 d'agost de 2010 va mesurar una temperatura màxima de 37,9ºC. No es tracta de cap rècord, però aquesta dada ocupa ara la cinquena posició en el rànquing de temperatures màximes de l'Observatori Fabra. Per davant trobem els 39,8ºC i els 39,6ºC assolits els dies 6 i 7 de juliol de 1982 i els 38,4ºC registrats tant el 15 d'agost de 1987 com el 13 d'agost de 2003.

Les temperatures màximes de Catalunya van ser els 41,8ºC de Tortosa (nou rècord de l'observatori) i els 39,9ºC de Tarragona i Vinebre. També van ser notícia els 39,6ºC de Sant Pere de Ribes, els 39,5ºC de Vandellòs, els 39,1ºC de Vilanova del Vallès i els 38,7ºC de Torredembarra.

Divendres a la tarda, un cop assolides aquestes temperatures màximes, el vent de ponent va deixar pas al vent de llevant, molt més fresc i humit. Les temperatures van baixar amb rapidesa, amb descensos superiors als 10ºC en poca estona. Al llarg del cap de setmana les temperatures han mantingut la tendència a la baixa, degut a l'arribada d'una massa d'aire més fresca com a conseqüència del gir dels vents a component nord.


Font dades meteorològiques: AEMET / METEOCAT / Observatori Fabra

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP