Inundacions a la Mediterrània

18 de novembre del 2010



Les inundacions es presenten sovint a l’àmbit de la Mediterrània, sobretot a finals de l'estiu i a la tardor. L'elevat risc ve donat pel clima mediterrani, una orografia accidentada i l'important nivell d'ocupació del territori. Tot i que les àrees amb més risc d’inundació es troben als marges de tots els rius, els pitjors efectes es donen a les rieres, torrents i zones urbanes.

El 19 de juny de 1996 va haver-hi una greu inundació a l’Alta Versilia, comarca del nordest de la Toscana, a la província de Lucca (Itàlia). Les localitats més afectades van ser Cardoso i Fornolovasco, juntament amb altres ciutats com Seravezza, Pietrasanta i Forte dei Marmi. Catorze persones van perdre la vida i els danys materials van ser quantiosos, des del naixement fins a la desembocadura del riu Versilia.

A Pomezzana, en el centre de la vall superior del torrent Vezza, es va registrar un rècord de precipitació acumulada de 440 litres per metre quadrat en tan sols 8 hores, amb un màxim de 157 litres per metre quadrat en una hora.

Les imatges d'aquest vídeo parlen per si soles. La rapidesa en que es produeix la riuada i la gran força de l'aigua, que arrossega tot el que troba al seu davant, demostren la gran destrucció que poden arribar a produir aquests fenòmens de la natura, difícilment controlables per part de l'home. No obstant, en algunes ocasions es podrien reduir els danys si es minimitzessin els riscos i es reduís la vulnerabilitat.


Fonts vídeo: Youtube / MéteoFòrum

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP