Hivern (2010 - 2011)

22 de desembre del 2010



Avui dimecres, a les 0:38 hora oficial peninsular, ha començat l'hivern astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 88 dies i 23 hores. L’inici de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l'hivern, es dóna el dia en que el Sol assoleix una menor altura aparent sobre l'horitzó al migdia. Això correspon al dia de menor duració de l'any. Té lloc el solstici d'hivern. La primavera començarà el proper 21 de març de 2011.


Al llarg de l'hivern hi haurà un eclipsi parcial de Sol. Aquest es produirà el dia 4 de gener de 2011 i serà visible des de Catalunya. L'eclipsi s'iniciarà a les 7:40 hora oficial, el màxim de l'eclipsi succeirà a les 9:51 hores i finalitzarà a les 12:01 hores. La primera pluja de meteors important de l'hivern serà la de les Quadràntides, amb un màxim al voltant del 3 de gener.

Encetem aquesta nova estació amb la sensació de que l'hivern meteorològic ja fa unes quantes setmanes que va arribar a casa nostra. Les baixes temperatures, amb glaçades nocturnes gairebé generalitzades, han estat notícia al llarg de moltes jornades. La neu ja cobreix bona part de les muntanyes del Pirineu i Prepirineu. Inclús, a finals de novembre, va presentar-se a cotes relativament baixes. Els freds vents de component nord també han bufat amb força a moltes comarques. Durant aquests darrers mesos, les pluges no han estat gaire abundants a la major part del país. No obstant, els embassaments de les conques internes catalanes disposen una bona reserva d'aigua, ja que estan al 85% de la seva capacitat màxima. A partir d'ara caldrà veure com es comporta aquest hivern, pendents de possibles irrupcions d'aire fred i de les nevades, que a més de permetre la pràctica d'alguns esports d'hivern, serviran per a omplir els pantans durant el desglaç primaveral.

Dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento)

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP