La Vacarissana

30 de gener del 2011

La boira és la formació de núvols arran de terra com a conseqüència de la condensació del vapor d’aigua present en l’aire. Existeixen diversos tipus, però en aquesta ocasió parlem de la boira d’irradiació. S’anomena així degut a que la seva formació és provocada pel refredament del sòl per irradiació. Habitualment apareix durant les nits, quan la calor absorbida per la superfície terrestre durant el dia s’irradia de nou cap a l’atmosfera.

Aquest refredament per irradiació comporta una condensació de les capes immediatament superiors al nivell del sòl. Si la capa d’aire humit és prima, es forma la rosada; si la capa d’aire humit és més gruixuda, es forma la boira (i també rosada). Aquesta boira oscil·la entre els 0 i els 300 metres d’altura, i l’efecte més evident és la reducció de la visibilitat. Normalment es dissipa durant les primeres hores del matí, quan els raigs del Sol escalfen el terreny.



Aquest vídeo, en format timelapse, ha estat realitzat per Antoni Gordillo i Aleix Puiggalí, dos monjos de l'Abadia de Montserrat, i correspon a una albada del mes de gener d'enguany. A la zona de Vacarisses (Vallès Occidental), anomenen Vacarissana a la boira (d'irradiació) que els acompanya durant moltes matinades i primeres hores del matí. En aquest espectacular document visual podem observar com la Vacarissana vessa, empesa pel vent catabàtic, per la vall de Monistrol de Montserrat-Vacarisses al llarg de l'estret del riu Llobregat, desfent-se a la plana d'Olesa de Montserrat, molt més ampla.


Fonts: YouTube / Fòrum Patim la Méteo / Elaboració pròpia

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP