Evolució T.A.M. a Barcelona (2010)

9 de febrer del 2011

Balanç de les observacions de la temperatura de l'aigua del mar (T.A.M.) realitzades al llarg del 2010 a la platja de la Barceloneta (Barcelona):

A mitjans del mes de febrer, la temperatura de l’aigua del mar va assolir el valor més baix de l’any, amb 12,1ºC. Fins a l’observació setmanal número 15 (09-04-2010), aquesta es va mantenir entre els 12 i 14ºC. L’increment de les hores de sol a partir de l’equinocci de primavera i l’arribada de masses d’aire menys fredes van permetre que la temperatura iniciés un progressiu ascens durant les següents setmanes. No va ser fins a l’observació número 26 (22-06-2010), quan la temperatura va superar el llindar dels 20ºC. Habitualment, aquesta temperatura s’acostuma a assolir abans, durant la primera quinzena del mes de juny. Com a conseqüència d’una marcada irrupció d'aire càlid, a principis del mes de juliol va produir-se un molt notable i brusc ascens de temperatura, superior als 3ºC. Posterioment va continuar l’ascens tèrmic, fins a l’observació número 30 (23-07-2010), quan es va mesurar, més aviat del que és habitual, el valor màxim de l’any, amb 26,1ºC.

Durant les cinc observacions següents, la temperatura va experimentar una clara tendència a la baixa. Però coincidint amb l’inici del mes de setembre, nou ascens per a assolir el segon màxim anual, amb 25,8ºC (03-09-2010). Noves oscil·lacions es van succeir fins a l’observació número 41 (16-10-2010). Un fort temporal de llevant i de la posterior entrada de vents de component nord van provocar que la temperatura de l'aigua del mar es desplomés, detectant-se un considerable descens (-5,6ºC). Al llarg de la segona quinzena del mes d’octubre, l’aigua del mar va intentar recuperar part de la temperatura perduda, superant inclús el llindar dels 20ºC, un comportament atípic en aquesta època de l’any. En posteriors observacions, la temperatura va tendir a la baixa, camí d’uns valors ja més propis de l’hivern. Respecte a l’estat de la mar, cal destacar l'esmentat temporal marítim de llevant que va tenir lloc entre els dies 9 i 13 d’octubre de 2010 a tot el litoral català. La regeneració artificial de les platges del litoral barceloní realitzada durant l’estiu que permetre que aquestes no en quedessin gaire afectades. Per altra banda, durant aquest 2010 només es va detectar, a l’observació del 18-03-2010, un descens del mar per sota del nivell habitual. Aquesta situació de “minves”, deguda a la presència d’altes pressions, és més pròpia del mesos de gener o febrer.


Amb els registres del 2010 es completa el primer quinquenni d’observacions en aquest punt del litoral català. Si comparem les evolucions de la temperatura de l'aigua del mar al llarg d’aquests cincs anys detectem com l’evolució d’aquest darrer any ha estat lleugerament diferent. Destaquen, sobretot, els diversos altibaixos experimentats durant l’estiu i la tardor, amb importants variacions de la temperatura en poc espai de temps. La temperatura mitjana d’aquest 2010 ha estat de 17,75ºC, inferior als 18,60ºC de temperatura mitjana d’aquesta sèrie.


  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP