L'últim temporal de l'hivern

16 de març del 2011

Després d'uns quants mesos bastant secs, les precipitacions estan sent notícia durant les últimes jornades de l'hivern astronòmic. El pas de diverses depressions pel mediterrani occidental ha provocat un bon temporal sobre Catalunya, que a partir de dijous donarà el relleu a un temps més estable.

Tot va començar el passat dissabte. Amb domini del vent de component est, d'entre xaloc i llevant, les pluges van descarregar de forma generosa a la majoria de comarques catalanes. Els registres més importants es van localitzar a les comarques del litoral i prelitoral, amb valors que van superar el llindar dels 150 litres per metre quadrat. La neu també va caure de forma abundant en algunes àrees de la serralada pirinenca, superant-se inclús els 50 centímetres de neu nova. Les fortes ràfegues de vent van afavorir l'alteració de l'estat de la mar, amb onades que van superar els quatre metres d'alçada a la Costa Brava.


Imatge dels radars Meteocat (12-03-2011)

Al llarg de diumenge vam gaudir d'una treva, amb força estones de sol i una recuperació de les temperatures. Però a partir de dilluns, la nuvolositat novament va augmentar i van reaparèixer les precipitacions, sobretot durant la segona part de la jornada. Ahir dimarts, la inestabilitat es va accentuar. Les tempestes van afectar a moltes comarques, provocant importants aiguats. La intensitat de la precipitació va ser elevada, acompanyada de llamps i trons, i puntualment de calamarsa i pedra. Va ser el cas de la ciutat de Barcelona, on a migdia va semblar que es desplomés el cel. Un autèntic diluvi!!! Al barri del Poblenou van caure 94 litres per metre quadrat en molt poca estona. Van haver-hi alguns problemes a l'hora de circular per les vies i carrers de la ciutat comtal, així com acumulacions d'aigua en baixos i zones amb mal drenatge.

Composició d'imatges dels radars Meteocat, quan descarregava l'aiguat sobre la ciutat de Barcelona (15-03-2011)


Calamarsada al Passeig Marítim de la Barceloneta de Barcelona, per @elblogdeltemps

Els rius, rieres i torrents de bona part de Catalunya baixen ben plens d'aigua. Han augmentat notablement el seu cabal, inclús alguns puntualment s'han desbordat. Diversos embassaments han hagut d'obrir les comportes per a poder emmagatzemar tota l'aigua que ha caigut durant els últims dies.


Riu Besòs (15-03-2011), per @bertanuri

Avui dimecres encara persistirà la inestabilitat. Caldrà tenir el paraigües a mà, ja que els ruixats, localment de caràcter tempestuós, podran afectar a qualsevol comarca. De cara als propers dies, compte encara amb els cursos fluvials i amb el risc d'allaus, que es mantindrà elevat.

Tret de petits problemes, típics d'aquestes situacions de pluges generals i abundants, aquest temporal haurà estat molt beneficiós, augmentant les reserves dels pantans i millorant l'estat dels boscos i dels conreus de secà.


Font imatges: Meteocat, Twitter (@bertanuri i @elblogdeltemps)

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP