ESTIU amb majúscules

23 d’agost del 2011

Calor molt intensa i una marcada sensació de xafogor van ser els principals ingredients del temps d'aquest passat cap de setmana. Fins ara, l'estiu havia estat bastant atípic, tant pel que fa a les temperatures com a les precipitacions. Habitualment, quan arriba la segona quinzena del mes d'agost, l'atmosfera comença a inestabilitzar-se, amb més ruixats i tronades i amb unes temperatures que tendeixen progressivament a la baixa. Doncs bé, enguany ha estat a l'inrevés: les altes pressions van estabilitzar el temps i una pertorbació a l'oest de la península es va encarregar de fer-nos arribar una massa d'aire molt càlida procedent del nord d'Africa. El resultat d'aquesta combinació va ser una setmana on el sol i l'ascens de les temperatures es van anar consolidant amb el pas dels dies, tocant sostre durant el dissabte i diumenge.

El mercuri dels termòmetres es va disparar a tot el país, assolint-se els valors més elevats del present estiu (i any). De la jornada de dissabte destaquen les següents temperatures màximes: 41º a Castellnou d'Ossó; 40º a Lleida, Alcarràs, Castelldans i Sant Romà d'Abella; 39º a Balaguer, Gurb, Organyà i Lladurs; 38º a Vinebre; 35º a Girona; 32º a Barcelona (Sants) i 31º a Tarragona. Diumenge va tornar a fer moltíssima calor, amb moltes màximes de 39º a les comarques de Ponent i a les valls del Prepirineu lleidetà. A Barcelona, la temperatura màxima al centre de la ciutat va ser 34º.

A continuació, un mapa amb l'anomalia tèrmica registrada a Europa entre els dies 14 i 20 d'agost de 2011. No inclou els valors molt elevats registrats a casa nostra el diumenge 21 d'agost, però mostra clarament com les temperatures han estat superiors a la mitjana. Les comarques de Lleida, la vall de l'Ebre i bona part del centre i sud peninsular (on es van assolir els valors més elevats, molts d'ells per sobre del llindar dels 40ºC), van tenir temperatures entre 3 i 5 graus superiors a les habituals.



Al llarg d'aquesta setmana, les temperatures mantindran una tendència a la baixa. El descens ja s'ha començat a notar a l'interior del país. A la costa, encara que la temperatura aquest dimarts ja no ha passat pràcticament dels 30 graus, la sensació de xafogor continua sent molt acusada, fruit de l'elevada humitat, que afavoreix també la formació de núvols baixos. De cara al cap de setmana, segons ens indiquen els models meteorològics, les temperatures haurien de ser més normals per a l'època de l'any en que ens trobem.


Font imatge: NOAA

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP