Balanç de l'huracà Irene

1 de setembre del 2011

L'huracà Irene, que va mantenir en alerta a diversos milions de persones durant el seu pas sobre la costa est dels Estats Units d'Amèrica, ja és història. Ha estat la novena tempesta tropical de la temporada a l'Atlàntic Nord en rebre nom.

Irene es va formar a partir d'una ona tropical que, el passat 15 d'agost de 2011, es va moure des de la costa d'Àfrica cap a l'oceà, presentant una rotació ciclònica definida i intensa humitat tropical. Durant el seu desplaçament sobre l'oceà va tocar terra a Puerto Rico, encara com a tempesta tropical, causant forts vents i danys importants. Posteriorment va adquirir la intensitat d'huracà i, el 24 d'agost de 2011, després d'afectar al sudest de les Bahames i de les Illes Turks i Caicos, es va convertir en el primer huracà major (categoria 3) de la temporada. Novament va tocar terra als Outer Banks de l'estat de Carolina del Nord, durant el matí del 27 d'agost de 2011. Al llarg del seu recorregut, Irene va causar danys generalitzats i almenys 40 víctimes mortals.

Des de l'Estació Espacial Internacional, l'astronauta Ron Garan va poder capturar aquesta imatge d'Irene situada a l'est de les Bahames, amb l'ull de l'huracà molt ben definit. Una fotografia que mostra, a la vegada, la bellesa i la força de la natura.


Huracà Irene (25-08-2011)

Les precipitacions provocades per Irene van ser abundants, provocant molts danys i nombroses inundacions. A l'estat de Vermont han estat les més importants dels últims 80 anys. La NASA, mitjançant diversos satèl·lits, ha realitzat aquesta estimació de la quantitat d'aigua precipitada, que en alguns casos va superar els 240 litres per metre quadrat. Al tractar-se d'una aproximació, no queden recollits alguns registres de precipitació que localment van ser superiors, per sobre dels 300 litres per metre quadrat, mesurats pels pluviòmetres instal·lats sobre el terreny.


Estimació de la precipitació provocada per l'huracà Irene (del 22 al 28 d'agost de 2011)

Durant diversos dies, totes les mirades van estar dirigides cap a Nova York. Des del pas de l'huracà Glòria, setembre de 1985, cap altra tempesta tropical havia arribat fins a la ciutat dels gratacels. Les autoritats nord-americanes, recordant la tragèdia de l'huracà Katrina de fa 6 anys, van extremar les precaucions per a així minimitzar els danys que pogués provocar Irene. Milers de persones van ser evacuades, davant de les previsions de forts vents, pluges molt abundants i ascens del nivell del mar.


Huracà Irene (26-08-2011)

Després d'afectar a la ciutat de Nova York, Irene es va desplaçar cap al nordest, cap a Nova Anglaterra, baixant d'intensitat i convertint-se de nou en tempesta tropical sobre l'estat de Maine durant el 29 d'agost de 2011. Posteriorment va continuar cap al nord, passant sobre l'estat de Quebec (Canadà). Va creuar el riu Sant Llorenç i va entrar al mar del Labrador, incorporant-se a la circulació general atmosfèrica com una depressió més. Està previst que el 2 de setembre de 2011 passi pel sud de l'illa d'Islàndia.

Mapa isobàric previst (02-09-2011)

La National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) va ser l'encarregada de fer-ne les previsions i el seguiment de l'huracà. A la seva pàgina web ha publicat un informe detallant, amb xifres, l'impacte produït per l'Irene. Per exemple: 26 rius van assolir el seu rècord de cabal màxim; 3,5 milions de persones es van quedar sense electricitat; 2,3 milions de persones van ser evacuades; 10.000 vols van ser cancel·lats entre els dies 27 i 28 d'agost de 2011,... En definitiva, ha estat el desè desastre natural d'aquest 2011 que ha superat els mil millions de dòlars de pèrdues econòmiques.


Fonts imatges: NOAA, NASA, @Astro_Ron, Deutscher Wetterdienst

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP