Les pluges torrencials del tifó Talas

6 de setembre del 2011



El 24 d'agost de 2011, la depressió tropical Talas es va formar sobre el mar a l'oest de les illes Mariannes i, movent-se lentament cap al nord, es va convertir en un tifó el 30 d'agost. El 3 de setembre, Talas va tocar terra a l'illa de Shikoku, arribant a l'endemà al Mar del Japó, després de creuar les regions de Shikoku i Chugoku.

El lent desplaçament del tifó i l'extensa àrea afectada pels forts vents van induir l'advecció de la humitat durant moltes hores, causant pluges rècord en una àmplia zona de l'oest fins al nord del Japó, especialment al llarg de les muntanyes. A la zona de la península de Kii (Kii Hanto), els registres de precipitació van superar els 1.000 mm. A l'observatori meteorològic situat al poble de Kamikitayama, a la prefactura de Nara, es van recollir fins a 1.652,5 mm en tan sols 72 hores, establint-se com a nou rècord al Japó. La suma total de la precipitació caiguda a l'observatori va ser de 1.805,5 mm. En algunes zones s'han estimat pluges superiors als 2.000 mm a partir dels pluviòmetres analitzats i de la precipitació observada a través del radar meteorològic.

Aquestes pluges torrencials provocades pel tifó van provocar esllavissades, inundacions i desbordaments de diversos rius i torrents, causant nombroses víctimes mortals i persones desaparegudes, principalment a Wakayama, Nara i a les prefactures de Mie. Les pèrdues materials han estat quantioses. Per exemple, a l'agricultura, els camps d'arròs han quedat molt danyats, la majoria dels quals es troben sota les aigües. Els transports també s'han vist afectats, cancel·lant-se la circulació de trens en una àmplia zona de Hokkaido a Shikoku.

Talas, rebaixat a tempesta tropical, es desplaça ara pel Mar del Japó en direcció nord i juntament amb el tifó Noru, que avança per la costa nordest nipona, està causant fortes precipitacions a l'illa de Hokkaido i altres zones del nord del país, on s'han activat les alertes per allaus i inundacions.


Nota: 1 mm = 1 litre per metre quadrat

Font: Japan Meteorological Agency

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP