Comença l'hivern 2011-2012

22 de desembre del 2011


Avui dijous, a les 6:30 hora oficial peninsular, ha començat l'hivern astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 88 dies i 23 hores. L’inici de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l'hivern, es dóna el dia en que el Sol assoleix una menor altura aparent sobre l'horitzó al migdia. Això correspon al dia de menor duració de l'any. Té lloc el solstici d'hivern. La primavera començarà el proper 20 de març de 2012.

Al llarg de l'hivern no hi haurà cap eclipsi. La primera pluja de meteors important serà la de les Quadràntides, amb un màxim al voltant del 3 de gener.

Encetem aquesta nova estació sota el domini de les altes pressions que estabilitzaran el temps, com a mínim, durant el que resta d'any. Al llarg de les últimes jornades hem tingut un tast de l'hivern, amb el vent, la neu i el fred com a protagonistes. Però en línies generals, podríem dir que l'hivern meteorològic encara no ha arribat. Ha estat una tardor una mica atípica, amb pluges abundants concentrades tan sols entre finals d'octubre i novembre. Respecte a les temperatures, deixant de banda algunes possibles excepcions a nivell local, han estat superiors a la mitjana per aquesta època de l'any. I la temperatura de l'aigua del mar presenta actualment valors superiors als habituals en un mes de desembre. Els vents, que durant les últimes setmanes han bufat dels sectors oest i nord, han afavorit la manca de precipitacions a casa nostra. Gràcies a aquest darrer canvi de temps, les muntanyes del Pirineu, sobretot del sector occidental, presenten uns paisatges més hivernals.

Algunes de les prediccions estacionals ens anuncien que els propers mesos seran més aviat secs, amb menys precipitacions de les esperades. Per sort, els embassaments de les conques internes catalanes disposen d'una molt bona reserva d'aigua, ja que estan al 92% de la seva capacitat màxima. A partir d'ara caldrà veure com es comporta aquest hivern, pendents de possibles irrupcions d'aire fred i de les nevades.

Dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento)

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP