Embassaments catalans (12-03-2012)

12 de març del 2012

A vuit dies per a l'inici de la primavera astronòmica, la situació de sequera comença a ser preocupant. Les precipitacions han estat minses, molt per sota de la mitjana, des de finals de novembre. L'única excepció han estat les generoses nevades que han caigut al vessant nord del Pirineu (Val d'Aran, nord de l'Alta Ribagorça i nord del Pallars Sobirà). La resta de la serralada presenta un paisatge poc habitual en aquesta època de l'any, amb només una mica de neu a les cotes més altes i amb unes estacions d'esquí que han pogut funcionar gràcies a la neu fabricada artificialment.

Malauradament, aquests últims dies han estat notícia els incendis forestals que hi hagut al Pirineu lleidatà i al Baix Empordà. Les fortes ratxes de vent i alguna possible negligència poden haver estat les causes que hagin provocat aquests incendis. Aquest està sent el pitjor hivern des de l'any 1984, amb més de 1500 hectàrees cremades pel foc. Gràcies a la gran feina realitzada pels diversos equips de bombers, aquests incendis ja han estat extingits o estan en fase de control.

Malgrat la manca de pluges, els pantans de les conques internes catalanes presenten, en general, una bona reserva d'aigua. Ara mateix estan al 83% de la seva capacitat màxima, gairebé un 1% més respecte ara fa un any. De tots aquests pantans cal destacar el petit de Riudecanyes, que tan sols es troba al 29%. La situació als embassaments de la conca hidrogràfica de l'Ebre és ben diferent. La seva reserva d'aigua és inferior, ja que no van ser afavorits per les generoses precipitacions del passat mes de novembre, que es van concentrar sobretot a les comarques del nordest. Així doncs, la sequera és remunta a molts mesos enrera.

Estat dels embassaments de les Conques Internes Catalanes (12-03-2012)

Els models meteorològics no són gaire optimistes a curt i mig termini, ja que seguirem sota el domini de les altes pressions. No es preveu cap episodi important de pluges, ja que les actives pertorbacions es mantindran lluny de casa nostra. Els conreus de secà comencen a patir la manca d'aigua i les collites d'enguany corren perill. I el risc d'incendis tendirà a l'alça durant les properes setmanes. Aquesta primavera també caldrà tenir en compte que el desglaç al Pirineu oriental serà mínim degut a la poca neu caiguda durant els darrers mesos. Esperem que aviat es produeixi un punt d'inflexió en aquesta tendència actual i que finalment arribin les esperades pluges.


Font dades embassaments: Agència Catalana de l'Aigua (ACA)

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP