Estiu 2012

21 de juny del 2012


Avui dijous, a la 1:09 hora oficial peninsular, ha començat l’estiu astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació, la més llarga des de fa uns quants segles, durarà 93 dies i 15 hores. La tardor arribarà el proper 22 de setembre.

L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l’estiu, es dóna el dia en que el Sol assoleix una altura major sobre l’horitzó. Això correspon al dia de major duració de l’any. Al voltant d’aquesta data es troben el dia en que el Sol surt més d’hora (14 de juny) i aquell en què es pon més tard (27 de juny).

Durant aquest estiu no hi haurà cap eclipsi de Sol o de Lluna. Com cada any, al voltant del 12 d’agost podrem observar la pluja d'estrelles de les Persèides, la més famosa d’aquesta estació. Si les condicions meteorològiques ho permeten, l’observació d’enguany serà millor que la del 2011, ja que coincidirà amb la Lluna en una fase propera al quart minvant.

Ahir, l’AEMET va publicar quines havien estat les característiques climàtiques del trimestre de primavera (març-maig) a Catalunya. Pel que fa a les temperatures, la mitjana trimestral promitjada sobre Catalunya fou de 12,2ºC. Això implica una diferència positiva de +1,3ºC respecte als valors de referència del període 1971-2000. Des de 1986, las temperatures mitjanes de primavera han superat els valors mitjos excepte els anys 1991 i 2004. Respecte a la precipitació mitjana, en aquest període s’assolí un valor de 184 mm, el que representa un porcentatge del 98% del valor normal del trimestre. Des de 2006, els valors de precipitació mitjana primaverals han estat o superiors o lleugerament inferiors als normals, tal i com ha succeït aquest any i el 2009.

Per altra banda, i per tercer any consecutiu, aquest estiu no haurem de patir per la manca d'aigua, ja que els embassaments catalans estan gairebé plens. Concretament, els de les conques internes, es troben al 86%.

Bon estiu a tothom!!! 

Font: Dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento), AEMET i elaboració pròpia.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP