La primera calorada de l'estiu 2012

25 de juny del 2012

Dijous passat vam donar la benvinguda a l'estiu astronòmic. I aquest any, a diferència de l'anterior, l'estiu meteorològic ha arribat puntual i amb molta força. Durant els propers dies patirem la primera onada de calor del present estiu. Una massa d'aire càlid, procedent del nord del continent africà, està avançant pel sud territori peninsular, on aquest cap de setmana ja han començat a assolir temperatures plenament caniculars. Poc a poc s'anirà desplaçant cap a la regió mediterrània, on les temperatures pujaran dia rera dia. Es tracta d'una situació típicament estival. Habitualment, aquestes onades de calor acostumen a produir-se, amb més freqüència, durant els mesos de juliol i agost. Però tampoc és estrany que es presentin a finals del mes de juny.

Meteograma per a Barcelona (Temp. a 850 hPa i precipitació)

Així doncs, la calor s'intensificarà a mesura que avanci la setmana. Les temperatures més elevades es registraran a les comarques tradicionalment més càlides del país, com ara a Ponent i les Terres de l'Ebre, amb valors de 35º a 40º, i puntualment per sobre d'aquest llindar. A la resta de comarques també farà molta calor. A la costa, on la marinada frenarà l'ascens del mercuri del termòmetres, també es registraran temperatures màximes superiors als 30º. A més a més, la sensació de xafogor serà molt acusada, provocant un elevat grau de disconfort.

Els mapes del temps ens indiquen que les temperatures tocarien sostre entre divendres i diumenge. A partir de dilluns, una massa d'aire més fresca procedent de l'Atlàntic ens donaria un respir, amb un descens de les temperatures cap a valors més propis d'aquesta època de l'any i, per tant, més soportables. Encara però caldrà esperar uns dies per a confirmar aquest darrer punt de la predicció.


Font imatge: Wetterzentrale

2 comentarios:

Robert ha dit...

He estat mirant-me el teu blog.Està molt bè,l'enhorabona.
Aquesta onada de calor ha arribat molt aviat,però com tu dius,no es estrany una bona calorada a finals de juny,tot i que es mes habitual a juliol i l'agost,i de vegdes al etembre,com al 2003,interminable estiu el d'aquell any.
Bè,aniré seguint-te per twitter i e teu blog.
Cuida't molt i salutacions des de Vilanova.

Diego Lázaro ha dit...

Hola Robert,
Gràcies pel teu comentari! Celebro que el contingut del meu blog sigui del teu interès.
A veure com evoluciona l'onada de calor...
Salutacions,
Diego

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP