Breu retorn a l'hivern

14 de març del 2013

El mes de març avança i continua l’enrenou meteorològic. Durant les dues últimes jornades hem viscut un nou canvi de temps com a conseqüència de l’arribada d’una pertorbació a la mediterrània occidental i una massa d’aire fred en alçada.

Dimarts va tenir lloc un augment de la nuvolositat. A les comarques del nordest, la inestabilitat va ser més acusada amb ruixats i tempestes, localment fortes i acompanyades de calamarsa i/o pedra. Per exemple, la gran calamarsada que va descarregar a la ciutat de Figueres (Alt Empordà). Els carrers van quedar ben blancs, tal i com podem observar en la següent fotografia de Mercè Puigvert, enviada per @TomasMolinaB via Twitter.


Amb el pas de les hores, les nuvolades es van anar desplaçant cap a la costa central. Des del Turó de la Rovira, @BcnSkyline va poder realizar aquesta magnífica fotografia al capvespre, amb una tempesta sobre la comarca del Maresme. Podem observar les diverses tonalitats que els núvols adquirien amb els últims raigs de sol del dia, amb la presència de virgues.


Dimecres va ser el dia més inestable. Les precipitacions més generoses van caure a les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona, amb registres que van arribar fins als 40 litres per metre quadrat. Amb aquest aire fred, la cota de neu va anar baixant durant la jornada. En alguns punts va nevar per sota la cota dels 500 metres. L’Alfons Puertas, observador meteorològic de l’Observatori Fabra de Barcelona (413 metres sobre el nivel del mar), va fer aquesta fotografia just quan la neu començava a caure sobre la serra de Collserola. En aquesta ocasió va ser una nevada testimonial, res a veure amb la del passat 23 de febrer de 2013.


Aquesta situació d’inestabilitat va donar lloc a bonics celatges a molts punts del territori. És el cas d’aquests grans mammatocumulus fotografiats a Reus (Baix Camp) per Desirée Nuñez (fotografia rebuda via @Tiempo_Valencia) Una fotografia espectacular, de llibre!


Avui, un cop s’ha allunyat la pertorbació, tornar a ser noticia el vent del nord i nordoest. Bufa amb força a les comarques del Pirineu, de l’extrem sud del país i a l’àrea de l’Empordà. S’han registrats cops de vent superiors als 90 km/h a diversos observatoris meteorològics, amb un màxim de 163 km/h a Portbou (Alt Empordà). El cel serè, amb una visibilitat excel·lent, s’imposa a gran part del país. Tan sols es manté ennuvolat al vessant nord del Pirineu, on persisteix la nevada. Les temperatures han experimentat un notable descens i esperem que el mercuri dels termòmetres toqui fons durant la matinada de divendres.

Durant el cap de setmana es produirà un ascens tèrmic coincidint amb un nou canvi de temps que ja ens anuncien els models meteorològics. Dissabte al matí encara gaudirem de força estones de sol. Però a partir de la tarda augmentaran els intervals de núvols que ja començaran a deixar les primeres precipitacions de caràcter feble. Diumenge i bon part de dilluns estaran marcats per nuvolositat abundant amb algunes pluges febles.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP