Calor i tempestes de tarda

16 de juliol del 2013

Després d'una eterna primavera i sota l'amenaça de no tenir estiu, el temps ha experimentat un canvi signficatiu durant la primera quinzena del mes de juliol. La calor ja fa dies que ens acompanya. Les temperatures màximes per sobre dels 30 graus són freqüents a moltes comarques del país. Al litoral tampoc hi falta l'enganxosa sensació de xafogor així com les nits tropicals, amb mínimes que no baixen dels 20º.


Les tempestes, bàsicament concentrades a les tardes, estan sent notícia durant les últimes jornades. Entre les illes Britàniques i la Bretanya hi ha centrat un anticicló que permet una constant entrada d'aire fred a les capes altes de la troposfera. Aquest contrast de temperatures que s'estableix entre la superfície i l'atmosfera afavoreix la convecció, donant lloc a grans nuvolades que acaben descarregant ruixats i tempestes. Habitualment es formen en àrees de muntanya del nord del país però enguany també estan afectant a d'altres sectors, deixant calamarsades, pedregades i abundants descàrregues elèctriques. I a diferència d'altres anys han arribat amb antelació, ja que normalment són més típiques del mes d'agost.

Tempesta vista des del cap del Montsec amb la vall d'Àger als peus. (14-07-2013)

Durant les properes tardes haurem d'estar molt pendents de les tempestes ja que podran guanyar en extensió i intensitat. Compte! A mig termini, els models meteorològics comencem a indicar-nos la possibilitat d'una onada de calor de cara a la setmana vinent. Una massa d'aire més càlida i seca, procedent del nord d'Àfrica, ens podria afectar fent pujar encara més el mercuri dels termòmetres i aturant temporalment l'activitat tempestuosa. Ho anirem seguint!


Font imatges: Wetterzentrale / Jordi Peró (@MONTSEC_)
 

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP