Torna El Niño?

14 de maig del 2014


Les dades dels satèl·lits que observen els oceans i altres sensors oceànics indiquen que les condicions a l’Oceà Pacífic equatorial són favorables per al desenvolupament de El Niño. Les condicions d’aquest maig de 2014 tenen algunes similituds amb les del maig de 1997, un any marcat per un dels més potents episodis de El Niño en el segle XX.

Durant El Niño, els vents alisis al Pacífic flaquegen i permeten que onades gegants d’aigua calenta es desplacin des del Pacífic occidental cap a Amèrica del Sud. Les aigües superficials al Pacífic central i oriental esdevenen signficativament més càlides del normal, alterant els patrons climàtics i afectant a la pesca al llarg de les costes occidentals d'Amèrica. El Niño també pot tenir una influència significativa en el temps i clima lluny dels tròpics.

Els mapes superiors mostren la mitjana de deu dies de l'altura de la superfície del mar centrada en el 2 de maig de 1997 (esquerra) i 3 de maig de 2014 (dreta). Els tons vermells indiquen una aigua més calenta i per sobre del nivell del mar habitual. En canvi, els tons blaus mostren un nivell del mar i unes temperatures inferiors a la mitjana. Les condicions normals del nivell del mar apareixen en blanc.

L'altura de la superfície del mar és un bon indicador de la quantitat de calor emmagatzemada en l'aigua. A mesura que l'oceà s'escalfa, la superfície s'eleva; quan es refreda succeeix tot el contrari. Això és degut a l'expansió i contracció tèrmica: les molècules en aigua calenta estan més separades que en aigua freda. Altures de la superfície del mar superiors al normal al Pacífic equatorial indiquen condicions favorables a El Niño mentre que altures inferiors al normal indiquen condicions favorables al fenomen de La Niña.


Font d'informació - imatge: NASA
 

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP