Comencem un nou hivern

22 de desembre del 2014


Avui dilluns, a les 0:03 hora oficial peninsular, ha començat l'hivern astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 88 dies i 23 hores. L’inici de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l'hivern, es dóna el dia en que el Sol assoleix una menor altura aparent sobre l'horitzó al migdia. Això correspon al dia de menor duració de l'any. Té lloc el solstici d'hivern. La primavera començarà el proper 20 de març de 2015.

La primera pluja de meteors important serà la de les Quadràntides, amb un màxim al voltant del 3 de gener. El dia 20 de març hi haurà un eclipsi total de Sol que serà visible al nord de l’Oceà Atlàntic i a les illes Svalbard. L’eclipsi serà visible com a parcial a Islàndia, Europa, nord d’Àfrica i nord d’Àsia.

A nivell meteorològic, la nova estació ha arribat sota el domini de les altes pressions, que des de fa unes quantes jornades donen lloc a un temps marcat pel sol, a les comarques del litoral, prelitoral i Pirineu, i les boires persistents a les planes i valls interiors. En aquests sectors l'ambient es manté fred i humit mentre que a la resta les temperatures són força agradables als migdies. També són dies amb marcades inversions tèrmiques i un augment dels nivells contaminants, sobretot en àrees urbanes.

Pel que fa a les prediccions estacionals, l’AEMET pronostica un hivern amb temperatures superiors a la mitjana del període de referència (1981-2000), i de forma més acusada, a la meitat oriental de la península i Balears. Respecte a la precipitació, és molt probable que sigui superior a la mitjana a la meitat occidental peninsular. A la resta del territori no s’aprecien diferències significatives respecte a la climatología. Com sempre, durant els propers mesos estarem molt pendents de les possibles irrupcions d'aire fred i les nevades!

Dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento)

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP