Dia Meteorològic Mundial 2016

23 de març del 2016


Cada any, el 23 de març, l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) commemora l'entrada en vigor, el 1950, del Conveni de l'OMM en virtut del qual es va crear l'Organització. En aquest dia es destaca també la important contribució que els serveis meteorològics i hidrològics nacionals aporten a la seguretat i benestar de la societat. El tema escollit per al Dia Meteorològic Mundial de 2016 és "Més càlid. Més sec. Més humit. Afrontem el futur".

El nostre clima està canviant. No es tracta simplement d'una hipòtesi de futur, sinó que ja és una realitat. El clima continuarà canviant durant les properes dècades a mesura que es vagin acumulant en l'atmosfera més gasos d'efecte hivernacle que atrapen la calor emesa per les activitats humanes. Els últims decennis han estat sistemàticament més càlids que els anteriors. El període de cinc anys 2011-2015 ha estat el més càlid mai registrat i l'any 2015, amb l’impuls afegit d'un intens episodi d'El Niño, ha estat el més càlid des que van començar les observacions modernes a la fi del segle XIX.

No obstant això, l'augment de les temperatures no és sinó un aspecte de la nova realitat. El canvi climàtic està alterant el ritme natural de les estacions i està augmentant la freqüència i intensitat de determinats fenòmens meteorològics extrems, com ara les onades de calor, les sequeres o les pluges fortes. Els canvis actuals són una bestreta d'un futur més càlid, més sec i més humit.

Encara es poden minimitzar els danys. Al desembre de 2015 els governs del món van adoptar per unanimitat l'Acord de París, en el qual es preveuen ràpides i fortes reduccions de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. En virtut d'aquest acord històric, tots els països es comprometen a realitzar esforços ambiciosos per respondre a l'amenaça urgent del canvi climàtic sobre la base dels seves "responsabilitats comunes però diferenciades". S'hi aborda també el suport financer als països en desenvolupament, l'adaptació i la resiliència al clima, les pèrdues i els danys, la transferència de tecnologia, el foment de la capacitat i l'educació, la formació i la sensibilització del públic.

Mentrestant, gràcies als avenços científics s'estan creant cada vegada més informació i serveis climàtics de gran utilitat en suport a la resiliència, l'adaptació i la mitigació en l'àmbit del clima. L'Organització Meteorològica Mundial i la xarxa mundial de Serveis Meteorològics i Hidrològics Nacionals poden contribuir de manera important tant a proporcionar les observacions, investigacions i serveis operatius climàtics que la societat necessitarà per "afrontar el futur".

Font: OMM
  

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP